Till din hjälp

Information om skjutdörrar


Antal dörrar

  Vad ska förvaras bakom dörrarna? Tänk på att inredningen ska vara tillgänglig när du öppnar skjutdörrarna. För att få största möjliga öppningsbredd rekommenderar vi att du väljer ett jämt antal dörrar. Om du vill/behöver ha tre dörrar kan du välja till en trespårskena för att få så stor öppningsbredd som möjligt. Trespårskena är inte valbar till Trendline. 
     

Avdelare

  En avdelare placeras alltid mellan två olika fyllningsfält. Våra avdelare är genomgående vilket gör att dörren blir stabilare och att avdelaren syns på både dörrens fram- och baksida.

 

Dörröverlapp

  Dörröverlapp är det område där skjutdörrarna går omlott. Du som kund behöver inte tänka på eller räkna på något dörröverlapp, det tar vi hand om.

 

Fyllning

  Material och färg på själva dörren. Våra glas- och spegelfyllningar har en säkerhetsfilm på baksidan för ökad säkerhet. Härdat glas behöver ingen säkerhetsfilm. En dörr med stående fyllning måste ha två fyllningsfält för höjder över 2700 mm, vissa begränsningar finns.
     

Fyllningsfält

   Om dörren har flera olika fyllningar delar vi upp den i fyllningsfält.
     

Frontlist till takskenan

  Frontlisten är monterad på takskenan för att den ska ha samma färg som vald ram. (Då takskenan inte finns i ramfärgen.) Om du beställer en rumsavdelande lösning medföljer två fronter eftersom du kan se takskenan från båda håll. 
     

Extra höga/breda/låga dörrar

  Max. höjd och max. bredd skiljer sig något mellan dom olika dörrarna. Vissa dörrar kan du få extra höga för en extra avgift. Är din dörr däremot under 1500 mm, får du ett prisavdrag. 
     

Integrerad LED-belysning

  LED-belysning som sitter monterad i takskenan. Belysningen har lång hållbarhet och är energieffektiv. 
     

Leveranstid

   Normal leveranstid är 2-4 veckor. Härdat glas och NCS-färg har en leveranstid på 3-5 veckor. Linear, Scenic och Woodline dörrarna har en leveranstid på 4-8 veckor.
     

Mjukstängning

  Dold funktion som ser till att dörrarna stängs tyst, mjukt och säkert. Den sitter förmonterad i takskenans ytterkanter. Minsta dörrbredd är 600 mm. Till Linear, Scenic, Nostalgi, Karisma och Galax kan mjukstängning användas till både tvåspårs- och trespårslösning. 
     

Måla och tapetsera dörrar

  Dörrar med vit slät melamin kan målas eller tapetseras. Vid målning behandla med häftgrund innan målning för att fyllningen inte ska slå sig. Vid tapetsering använd tapetklister för våtrum. Observera att båda sidor av fyllningen måste behandlas. Du kan också beställa en fyllning i valfri NCS (ena siden av fyllningen lackas).
     

Skräddarsytt

  Alla våra dörrar är skräddarsydda. Det innebär att vi tillverkar skjutdörrar för just den bredd och höjd på det utrymme du anger, för att den ska passa perfekt i ditt utrymme så att du får så effektiv förvaring som möjligt.
     

NCS-färg

  Till många dörrdesigner kan man välja NCS-målad fyllning och ram. Det innebär att du kan välja bland tusentals olika färger! För fyllningar är det en MDF skiva som målas på en sida.
     

Positionsstopp

  Förljer med till alla våra skjutdörrslösningar. Fästes i takskenan och gör att dörrarna stannar i valt position även om golvet skulle vara lite ojämnt.
     

Ram

  Profilerna som är runt skjutdörren kallas ram. Vi har ramar i MDF, aluminium och stål, samt i olika färger för att passa din stil. Den svarta ramen till Karisma och Nostalgi är i en matt, sandad struktur. Till Galax finns en grå profil med en matt, sandad struktur.
     

Rumsavdelare

  Ramarna Nostalgi och Karisma kan användas som rumsavdelare då de ser likadana ut på fram och baksidan. Även modellerna Linear och Scenic kan användas som rumsavdelare. När dörren beställs som rumsavdelare ser man takskenan från båda håll och därför medföljer två fronter. Många av våra fyllningar passar till rumsavdelare då de är dubbelsidiga. Som standard medföljer en tvåspårskena som vid förfrågan kan bytas mot enspårskena utan extra kostnad.
     

Snedkapning

  Dörrdesignerna Excellent, Nostalgi, Karisma och Galax kan snedkapas för att passa till utrymmen med snedtak. Du kan inte välja härdat glas i den snedkapade delen. Mjukstängning kan inte väljas till snedkapad lösning. Före tillverkning måste kunden godkänna Lumis ritning. Observera att en styrarm monteras bakom den snedkapade skjutdörren. Styrarmen glider i en styrskena som monteras i framkant av en hylla. 
     

Trespårslösning/ enkelskensats för trespårslösning

  Kan vara smart att använda om man har tre skjutdörrar. Då har varje dörr sin egen skena vilket gör att man kan öppna en större del av garderoben samtidigt. Till dörrarna Linear, Scenic, Nostalgi, Karisma och Galax finns speciella trespårsskenor. För Woodline och Excellent hakas en enkelskena fast i tvåspårsskenan som därmed blir trespårig.  
     

Trä- och fanerdörrar

  Tänk på att trä och faner är ett levande material. Struktur och färgskillnader kan förekomma liksom mindre kvistar. 
     

Utvändig ljusramp med LED-belysning

  LED-belysning som sitter monterad i en särskild ramp som hakas på takskenan. Belysningen har lång hållbarhet och är energieffektiv. 
     

Väggmonterad takskena

  Här monteras takskenan på väggen istället för i taket. Det är lämpligt om den ska fungera som rumsavdelare eller där en vanlig dörr skulle ha krävt mer utrymme. Finns som tillval till Linear, Scenic, Nostalgi, Karisma och Galax till en- alternativt tvåspårslösning. Snedkapade dörrar kan inte väggmonteras.